Aan de slag!

Aan de hand van gebruiksvriendelijke lespakketten - designathons - verzinnen, bouwen en presenteren kinderen hun zelf bedachte oplossingen rondom duurzaamheidsvraagstukken, zoals afval, mobiliteit, eten, water, circulaire economie en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs). De Designathon methode is vooral geschikt voor natuur en techniek vakken maar kan ook vakoverstijgend ingezet worden. Een designathon duurt 4 à 6 uur en wordt begeleidt door de leerkrachten zelf. Voor leerkrachten en onderwijsprofessionals die designathon workshops in hun klas willen geven verzorgen wij trainingen. Tevens ontwikkelen wij lesprogramma's en bieden we ondersteuning bij het implementeren van W&T in het curriculum.

Introductie workshop:
In deze workshop wordt uitgelegd wat ontwerpend leren is en wat de onderliggende elementen van de Designathon methode zijn die het mogelijk maken om ontwerpend leren in het curriculum te implementeren. Vervolgens ga je direct zelf aan de slag met een mini-designathon. Die ervaring helpt beoordelen hoe ontwerpend leren en W&T specifiek aan het huidige lesprogramma van jouw school toegevoegd kunnen worden.

Tijdsduur         : 2,5 uur
Locatie             : School
Kosten*             : 445,-
 


Designathon training:
Gedurende de training leert de leerkracht zelf op school designathon les te geven en vergroot bovendien de kennis over ontwerpend leren, creatief denken, de bijbehorende pedagogie en het omgaan met de techniek in de designathon maker kit. De training is een ‘hands-on’ sessie in de form van een mini-designathon. Training duurt anderhalf dag en wordt gegeven op school. Met de designathon training en designathon school kit bezit de leerkracht de juiste vaardigheden en benodigdheden om zelf designathon les in de klas te organiseren.

Tijdsduur         : 1,5 dag
Locatie             : School
Kosten*            : €1.995,-

5.jpg

Designathon maker kit:

Designathon maker kit is uitsluitend verkrijgbaar voor scholen die een designathon training hebben afgerond.
De maker kit bestaat uit elektronische onderdelen voor 30 leerlingen: LED's, motortjes, batterijhouders, elektrische draad, set sensoren, etc. De onderdelen van de maker kit zijn opgeborgen in een handige duurzame doos voor veelvuldig gebruik.
De losse kits zijn in meerdere varianten te verkrijgen:

  • Maker kit (groep 5 t/m 8)*             : €128,-

  • Maker kit (groep 1 t/m 4)*              : €162,-

 

Met deze uitbreidingskits kunnen de kinderen leren zelf robots te programmeren met behulp van onderstaande technologieën:
(Voor het aankoop, verwijzen we je graag door naar hun eigen verkooppunten.)
    •    Ozobot
    •    Makey Makey
    •    Micro:bit

 

Wij verschaffen de volgende ondersteuning:

  • Begeleiding tijdens de designathon les

  • Ontwikkeling en implementatie van de lesprogramma's

  • Ondersteuning bij het implementeren van onderzoekend en ontwerpend leren (OOL), en wetenschap en techniek (W&T) in het curriculum

  • Video tutorials

 

*Prijzen excl BTW.

Voor meer informatie neem contact op info@designathonschool.com

Veelgestelde vragen:

Wat is een 'designathon' en hoe werkt het?


Het woord designathon is geïnspireerd op de woorden 'design' en 'marathon'. Het woord representeert een activiteit waarbij men voor een langere tijd aan de slag gaat om iets te ontwerpen en te maken. Het is tevens de naam van onze workshops waarin kinderen ontwerpend aan de slag gaan. In een designathon verzinnen, bouwen en presenteren de kinderen hun zelfbedachte oplossingen rondom een dringend thema. De Designathon methode streeft ernaar om echte hedendaagse problemen te behandelen. Dit stimuleert kinderen om bij te dragen aan een betere wereld en milieu. Aanvullend leert de toekomstproof-methode kinderen om ontwerpend te leren met gebruik van technologie zoals mini-motoren en sensoren. Deze aanpak combineert ontwerpend leren en makersonderwijs, methodes die beide wereldwijd terrein winnen in het onderwijs. Een designathon duurt gemiddeld 4 à 6 uur en wordt begeleid door leraren en onderwijsprofessionals. Een aantal thema's waar wij graag aan werken zijn: afval, mobiliteit, voedsel, kringloopstad en water. Er worden regelmatig nieuwe thema's toegevoegd.

De Designathon methode en Designathon School website is eigendom van Stichting Designathon Works.
Voor wie is de Designathon methode?


De Designathon methode is voor alle leerlingen tussen de 7 en 12 jaar en hun leerkrachten. De leerdoelen van de methode komen overeen met de leerdoelen van groep 5 t/m 8 van basisscholen over natuur, wetenschap en techniek maar ook van andere kern- en zaakvakken. Zie ook Kerndoelen. Designathons voor groep 1 t/m 4 zijn zijn ook beschikbaar.
Wat leren leerlingen met de Designathon methode?


Door middel van de Designathon methode leren leerlingen hun creativiteit te ontwikkelen en oplossingen te bedenken met behulp van nieuwe en oude technologieën. Leerlingen maken kennis met natuurkundige principes en ontwikkelen levensvaardigheden zoals empathie en filosofisch denken. Alle uitgewerkte kerndoelen van de methode vind je hier.
Wat leren leerkrachten met de Designathon methode?


Door middel van Designathon methode verwerven leraren:

  • Kennis en vaardigheden over techniek en technologie
  • Zelfvertrouwen om die kennis toe te passen in de klas
  • Enthousiasme om ontwerpend leren zelf toe te passen op uiteenlopende thema's in de klas.
Met welke materialen en gereedschappen werkt de Designathon methode?


Wij hebben een basisset van elektronische onderdelen samengesteld in een maker kit. De maker kit bestaat uit: LED's, motortjes, batterijhouders, elektrische draad, set sensoren, etc. Een maker kit is geschikt voor een groep van 30 leerlingen en kan veelvuldig gebruikt worden. Je kunt bij ons ook een gereedschap kit bestellen. Naast de elektronische onderdelen maken we graag zoveel mogelijk gebruik van gerecyclede materialen. Veel dingen kunnen kinderen dus zelf thuis inzamelen.
En wat zeggen de kinderen erover?


"Ik vond het leuk want het was moeilijk en je moest nadenken." - Sanderijn, 8 jaar
"Het werken met de motors en de LED's vond ik het leukst." - Erris, 9 jaar "Ik vond het leuk dat we dingen konden uitvinden want ik wil later uitvinder worden." - Jay, 9 jaar
"Dit is de mooiste dag van mijn leven." - Daan, 5 jaar