Dopper Changemaker Challenge Junior!

Zoek jij een unieke activiteit om in de klas aan de slag te gaan met Ontwerpend Leren dit jaar, en vinden de kinderen in jouw klas het wereldwijde plastic probleem ook zo'n issue?

 

Dan hebben we goed nieuws: voor de tweede keer heeft Designathon Works voor Dopper een mooi educatie programma opgesteld op basis van de Designathon methode: de Dopper Changemaker Challenge Junior 2020. 

 

In 2020 daagt Dopper met de Changemaker Challenge Junior de kinderen uit in teams oplossingen te bedenken om mensen te motiveren anders om te gaan met het gebruik van wegwerp-plastic. Het is een spannende en vooral super leuke wedstrijd voor basisschoolleerlingen van 8 t/m 12 jaar, met een zinderende finale op 6 juni, op een bijzondere plek, ergens in Nederland. 

 

En, wat wij ook heel tof vinden: naast Nederland gaat de Changemaker Challenge Junior dit jaar ook van start in Duitsland, België, Groot-Brittannië en Nepal. Dus kinderen over de hele wereld werken aan oplossingen voor hetzelfde vraagstuk. Tijdens de finale zullen ze in contact staan met elkaar, om meer te weten te komen over elkaars ideeën.

Lees alles over het gratis lespakket (de les duurt ca. twee uur), de lesmethode, wat er te winnen valt en hoe je kan inschrijven hier.

Designathon methode maakt kinderen toekomstbestendig!

Welkom!

De unieke Designathon leermethode laat leerkrachten en basisschoolkinderen op speelse en uitdagende wijze kennis maken met wetenschap en techniek (W&T) in het onderwijs. De methode stimuleert kinderen om oplossingen te bedenken door creatief, kritisch en ondernemend te zijn. Deze instellingen en vaardigheden zijn kernwaarden die kinderen nu en in de toekomst nodig hebben. Op deze website maak je uitgebreid kennis met de Designathon methode en de didactiek van ontwerpend leren. Aan de hand van gebruiksvriendelijke lespakketten - designathons - verzinnen, bouwen en presenteren kinderen oplossingen rondom duurzaamheidsvraagstukken zoals mobiliteit, voedsel, water, afval en circulaire economie.

Hoe-Werkt-het.png
38007502704_2a8ee685a3_o.jpg

Hoe werkt het?

Al onze projecten volgen een speciale ontwerpcyclus, waarin design en techniek samenkomen. Wij noemen deze projecten designathons.

Tijdens een designathon gaan kinderen (4 t/m 12 jaar) ontwerpend aan de slag. Zij verzinnen, bouwen en presenteren zelfbedachte oplossingen voor een maatschappelijke vraagstukken rondom de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDGs).

Voor leerkrachten en onderwijsprofessionals die designathon workshops in hun klas willen organiseren verzorgen wij trainingen. Tevens ontwikkelen wij lesprogramma's en bieden we ondersteuning bij het implementeren van W&T in het curriculum.

Wat de kinderen leren tijdens het proces:

1.-Inspire.png

INSPIRATIE:

Leerlingen worden geïnspireerd door nieuwe perspectieven en technologische ontwikkelingen rond het gekozen thema.

2.-Onderzoek.png

ONDERZOEKEN:
Leerlingen leren wat ‘onderzoeken' is en hoe ze daarmee inzichten verkrijgen rondom een thema.

3.-Bedenk.png

BEDENKEN:
Leerlingen ervaren hoe ze hun creativiteit kunnen toepassen. Ze leren dat creativiteit een proces is, dat je kunt oefenen.

4.-Schets.png

SCHETSEN:
Leerlingen leren hun ideeën te communiceren door schetsen (bouwtekeningen) te maken.

5.-Maak.png

MAKEN:
Leerlingen leren hoe ze hun ideeën kunnen vormgeven door een prototype te maken. Ze leren ook te werken met diverse technieken.

6.-Presenteer.png

PRESENTEREN:
Leerlingen leren eigen- en
groepswerk presenteren en erop reflecteren door het geven van specifieke feedback.

... en over technologieën:

1.-LED-lampje.png
Screen Shot 2018-11-21 at 16.14.16.png

Werken met simpele elektronica zoals LED lampjes...

2.-Simpele-electronica.png
Screen Shot 2018-11-21 at 16.14.59.png

motors, sensors...

3.-Microbit.png
Screen Shot 2018-11-21 at 16.15.30.png

en micro:bit.

4.-Programmeren.png
Screen Shot 2018-11-21 at 16.15.38.png

Leren programmeren.