De Maakcoalitie zet zich in voor jonge makers in Amsterdam

De deuren van scholen en buitenschoolse activiteiten blijven de komende tijd gesloten vanwege maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Wij willen ervoor zorgen dat alle kinderen blijven leren, ontwerpen en maken, zelfs in deze tijden. Gelukkig is er ook thuis veel te doen. Hieronder vind je het online thuisprogramma van onze partners in de Maakcoalitie* om je maakskills geen stof te laten vangen. Zo blijven we inspireren en met elkaar maken.
Veel succes en sterkte komende tijd!

Namens het team van Designathon Works en de partners in de Maakcoalitie Amsterdam: Cinekid, Lekker Samen Klooien, Maakplaats O21, NEMO, NewTechKids, OBA, Pakhuis de Zwijger, The Beach en Waag.

*Samen met onze partners denken we na over de toekomst en maken we plannen voor een gezamenlijk aanbod van maakonderwijs in Amsterdam.

DSC03852.jpg

Cinekid: 15 mooiste jeugddocumentaires

Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Ook in deze tijden. In samenwerking met Zappdoc en IDFA stellen we de vijftien mooiste jeugddocumentaires met bijzondere, waargebeurde verhalen beschikbaar voor alle thuiswerkende kinderen.

https://cinekid.nl/nl/nieuws/214

Lekker Samen Klooien

We leren allemaal  ineens met reuze sprongen hoe belangrijk leraren zijn en hoe ontzettend moeilijk thuisonderwijs is. Toch is deze vreemde periode ook bijzonder, want wanneer heb je nou zoveel tijd samen? Tijd om te maken met je kind? Om je te helpen hebben we hier al onze maak-activiteiten voor thuis op een rij gezet. Want de meeste kinderen spelen liever met hun ouders dan dat ze een scherm gebruiken. En het is verbindend samen aan het  maken te gaan. En – in het kader van thuisonderwijs – reuze leerzaam.

https://lekkersamenklooien.nl/lekkersamenklooien/thuis-maken/ 

Maakplaats 021

Alle vestigingen van Maakplaats 021 én alle scholen zijn tijdelijk gesloten… maar wat moeten we dan met al die creativiteit en al dat maaktalent? Niet getreurd! Ook thuis valt er een hoop te ontdekken. Wil jij de keukentafel omtoveren tot een pop-up laboratorium, de leukste proefjes uitvoeren in de woonkamer of meer leren over de coolste digi-dingen? Wij hebben tien tips verzameld om je maakskills geen stof te laten vangen. Hiermee kom je de komende periode gegarandeerd door.

https://maakplaats021.nl/blogpost/haal-een-beetje-van-maakplaats-021-in-huis

Nemo - Experimenteer er op los met NEMO

NEMO, het grote groene schip in de Amsterdamse haven en het leukste wetenschapsmuseum van Nederland, is gelukkig online nog te bezoeken. Op de site van het museum vind je de leukste feitjes en experimenten. Leer bijvoorbeeld hoe je je eigen wolk maakt, bouw je eigen robothand of krijg antwoord op vragen als ‘hoe wordt stroom gemaakt?‘, ‘wat is de natste plek op aarde?‘ en ‘wat is de laagste temperatuur die we ooit hebben gemeten?‘ Veel plezier!

https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/ontdek/ 

NewTechKids

NewTechKids stelt zich de missie om alle basisschoolleerlingen te bedienen met techniek en informatica onderwijs. We leren kinderen in het basisonderwijs (leeftijd 4-12) over technologie door middel van rollenspellen, design en prototyping activiteiten. 

https://newtechkids.com/nl/

OBA

Ben je benieuwd naar hoe je je nog meer online kunt vermaken? Kijk dan naar deze pagina op de OBA-website:

https://www.oba.nl/actueel/Online/online-aanbod-voor-jeugd-en-jongeren.html

Pakhuis de Zwijger

In deze onzekere tijd blijven we bijzondere online programma's voor jullie ontwikkelen en staan we stil bij de vraag: Wat leert de coronacrisis ons over de stad van morgen? In onze dagelijkse LIVECAST brengen we doeners en denkers samen en onderzoeken we met elkaar hoe we het morgen slimmer en beter kunnen doen. 

https://dezwijger.nl/

The Beach

Helaas gaan onze Gangmakers workshops de komende tijd niet door. Maar met onze online opdrachten kan je ook thuis aan de slag met ontwerpen en maken. De opdrachten kunnen door kinderen (ook samen met ouders) worden gemaakt. We moedigen iedereen aan om de opdrachten zoveel mogelijk te delen: met buren, klasgenoten, familie en vrienden!

https://www.thebeach.nu/nl/page/7017/gangmakers-online

De Waag

Hoe schoon is de lucht die je inademt? Waarom is zwemwater geen drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw omgeving is en wat je zelf kan doen om hem te verbeteren. Hoe doe je dat? De instructables van SmartKidsLab, een programma van onder andere Waag, leggen je uit hoe je je eigen meetinstrumenten maakt en de wereld om je heen onderzoekt. Maak een meter en ga aan de slag!

http://smartkidslab.nl/ 

En vergeet natuurlijk niet onze online Corona Challenge, met deze ontwerpwedstrijd krijgen kinderen de kans om op een creatieve manier over coronavirus na te denken en oplossingen te ontwerpen voor iedereen!