Bckgrnd_gradient.png
Duurzame_ontwikkelingsdoelstellingen.png
SDG-icon-NL-RGB-07.jpg

Schone Energie en het Klimaat Challenge

Verander je klas in een uitvinderslab!

Met de Schone Energie en het Klimaat Challenge kun je snel en makkelijk een les aanbieden die aansluit op Ontwerpend Leren en de wereld van nu. De leerlingen ontwikkelen kennis over schone energie en het klimaat, doen diverse 21e eeuwse vaardigheden op zoals creatief denken, communiceren en samenwerken. Ook daagt deze challenge kinderen uit om actuele wereldproblemen aan te pakken.

Er doen kinderen mee in Nederland, Frankrijk, Tanzania, Nepal en Ghana. Wij nodigen de kinderen om na te denken over de vraag: Wat kun jij bedenken om energie in jouw woonplaats schoner te maken voor iedereen? Zo wordt er gewerkt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen 7 en 13: Schone Energie en het Klimaat.

_Designathon_TKurpershoek_JPG - DSC05953

Hoe? ...het proces

De challenge begint via een digitale workshop tussen 4 en 15 januari 2021 en wordt gegeven door jou! Je kan zelf een moment kiezen dat jou het beste uitkomt.

De online workshop duurt ongeveer één uur. Via ons online platform is al ons lesmateriaal te vinden, inclusief een online les script voor jou als leerkracht. Na een creatief spel maken de kinderen kennis met het thema schone energie en de opwarming van de aarde. Vervolgens bedenken zij individueel een idee en maken een schets. De les is zeer afwisselend voor de kinderen!

Na de workshop vragen we je om de inzendingen (schetsbladen) te uploaden naar onze Ideeënbibliotheek. Uit alle inzendingen selecteert de jury 10 finalisten. De finalisten krijgen de mogelijkheid een prototype te bouwen van hun idee en deze (online) te presenteren aan het publiek. Aan het einde van de finale maken we de winnaar bekend.

De ideeën van de finalisten worden ook gepresenteerd aan het innovatieteam van de Gemeente Amsterdam dat zich buigt over schone energie in de stad.

Waarom meedoen?

•  Je bent op zoek naar een boeiend project voor je klas (bijvoorbeeld ter vervanging van projecten die zijn afgelast vanwege de coronamaatregelen).

•  Je wil jouw leerlingen de kans geven om op een creatieve manier na te denken en oplossingen te ontwerpen voor het klimaat.

•  Het kost maar twee uur lestijd.

•  Jouw leerlingen zullen een gevoel van verbinding ervaren omdat ze net als leerlingen in andere deelnemende landen, allemaal oplossingen voor het klimaat bedenken.

•  De kinderen maken kans om mee te doen in de finale waar ze hun idee tot leven brengen en presenteren aan het innovatieteam van de Gemeente Amsterdam.

_Designathon_TKurpershoek_JPG - DSC06468

Doe mee!

→ Maak lestijd vrij in je agenda in de periode tussen 7 december en 15 januari 2021. Je kan zelf een moment kiezen dat jou het beste uitkomt.

→ Meld je aan op designathon.wechangers.org of stuur een email met je naam, klas en school naar: sonja@designathon.nl of stuur een app-bericht naar: 06 556 966 32.

→ Je ontvangt een login waarmee je het lesmateriaal van ons platform kunt downloaden.

→ Uiterlijk 5 januari laten we je weten of we de online workshop van je over kunnen nemen.

Om een idee te krijgen van hoe zo'n finale eruit ziet, bekijk dan de video van de Designathon School Challenge: Sorteren en Recyclen van Afval op School.

Deze challenge wordt ondersteund door de Amsterdamse wethouder van Duurzaamheid Marieke van Doorninck, en de wethouder van Digitale Cultuur Touria Meliani. Zij zullen ook zitting nemen in de jury bij de grote finale.

city-of-amsterdam-logo-300x135.png